V ceně zájezdů je stravování zahrnuto jen částečně.
Při noclezích v hotelech a penzionech bývá v ceně pouze snídaně.
Obědy a večeře v ceně nejsou. Chutě jsou různé, a tak necháváme rozhodování o způsobu stravování
na každém účastníkovi zájezdu.
Na oběd buď zastavujeme v restauraci, nebo nakupujeme jídlo na cestu sebou. Večer ve větších městech
navštěvujeme restaurace, v menších místech obvykle využíváme nabídky hotelu, v němž jsme ubytováni.
Při táboření je většinou v ceně polopenze nebo plná penze, k večeřím podáváme i kvalitní dehydratovanou stravu Travellunch.
U poznávacích zájezdů je tedy standardem snídaně.
U trekingu je standard snídaně mimo hory či v místě s restaurací a polopenze či plná penze v horách.
Ománská kuchyně je pro cizince ukryta za zdmi ománských domů. Ománské restaurace a jídelny ovládla kuchyně indického subkontinentu na ománský způsob.
V Muscatu je velký výběr dobrých restaurací s mezinárodní kuchyní. V menších městech budeme vybírat mezi malými indickými
restauracemi nabízejícími jednoduchá, levná a chutná menu a mezi stravováním v hotelech, které večeře obvykle nabízejí ve formě bufetu s orientální i evropskou nabídkou.
Při táboření budeme využívat i nabídky předpřipravených či hotových jídel dovezených z ománských zařízení TAKE AWAY a dehydratovanou stravu Travellunch.
Etiopská kuchyně je osobitá a pro některé Evropany až příliš svérázná.
Jejím základem je placka z obilí zvaná inžara, která se podává prakticky ke všem jídlům a která má mírně nakyslou chuť. Podává se s masem nebo s vařenou zeleninou a mnozí cestovatelé považují tato jídla za výtečná. Na své si v Etiopii přijdou vegetariáni,
protože kvůli častým náboženským půstům je tu bohatá nabídka chutných zeleninových jídel.
Stravování v hotelích bývá uzpůsobeno pro zahraniční turisty a je tu proto možné si objednat
i běžná jídla evropské kuchyně.
Při táboření na trekingu nám většinou vaří kuchař skupiny, či vesničaně, ale budeme využívat i dehydratovanou stravu Travellunch.
Barmská kuchyně, s kterou se setkáme v levných lidových restauracích, je poměrně svérázná a nemusí každému chutnat. Snažíme se proto vybírat restaurace s čínskou, nebo s o něco dražší barmskou kuchyní, ty vaří velmi chutně a jídla vyhovují většině lidí. Ve městech je dostatečný výběr kvalitních restaurací. Varianty jídel místní kuchyně připravované specielně pro turisty v hotelích, penzionech a kuchaři během treku bývají velmi dobré, často jsou vynikající.
Kapverdská kuchyně je západoafrická kuchyně silně ovlivněná kuchyní portugalskou a evropskou. Evropanům tu chutná. Maso, ryby, sladké brambory, zelenina, luštěniny, rýže jsou běžnou součástí poměrně bohatých menu, která servírují k večeři v horských penzionech. V přímořských městečkách je dostatečný výběr kvalitních restaurací. K obědu na cestu na trek je možné si v penzionech objednat vařené domácí jídlo v plastové nádobě.
Aktualizováno: říjen 2020
RNDr. Pavel Kumpán - Geos travel, cestovní kancelář Šternberkova 10, Praha 7, www.zakavkazsko.cz, www.jemen.cz, info@jemen.cz